Hroziace odstavenie produkcie ropy v Nórsku posunulo cenu WTI k 86 USD/barel

09.07.2012 Celý región

New York 9. júla (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli o takmer 2 % v reakcii na prípravy nórskeho ropného priemyslu odstaviť z prevádzky ťažobné plošiny. Tým by sa zastavili dodávky ropy a plynu najmä na európsky trh.

Dôvodom sú neúspešné rokovania medzi zástupcami ropného sektora a robotníkmi pracujúcimi na plošinách, ktorí žiadajú zvýšenie platov a možnosť skoršieho odchodu do dôchodku pri poberaní plnej penzie. Zástupcovia ropného sektora varovali, že ak vláda v priebehu dnešného dňa do sporu nevstúpi a nenariadi robotníkom ukončiť štrajk, od polnoci začnú s odstavovaním ťažobných plošín. Nórsko vyváža najväčší objem produkcie do Británie, Holandska, Francúzska a Nemecka. Situácia sa však môže zhoršiť v celej Európe, keďže od 1. júla začalo platiť embargo na dovoz iránskej ropy.

Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla v popoludňajších hodinách v New Yorku o 1,39 USD na 85,84 USD (69,83 eura) za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropy Brent sa zvýšila o 1,35 USD na 99,54 USD/barel. Podľa analytikov v prípade odstavenia plošín pôjde ešte vyššie, no mnohí veria, že vláda nakoniec štrajk ukončí.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,2293 USD)
 

Vyberte región